Aanbod
Op deze pagina vind je meer informatie over het aanbod van Praktijk Nidum.
Elk kind is uniek, dit maakt dat ook elk traject uniek is.
Individuele begeleiding
Kinderen laten aan de hand van hun gedrag zien hoe het met hen gaat. Ze ervaren vaak nog moeilijkheden met het taal geven aan emoties en uitdagingen. Een deel van de kinderen zal net uitdagend gedrag stellen, andere kinderen kunnen net heel stil worden.
Ik vind het belangrijk om samen te zoeken naar de behoeften achter het gedrag en emoties van het kind. Individuele begeleiding wordt steeds afgestemd op de noden en krachten van een kind. Op basis van de krachten zoeken we samen hoe we kunnen omgaan met deze uitdagingen. We gaan samen op pad.
Ook bij een individuele begeleiding vind ik het belangrijk om het gezin te betrekken bij het traject.
Begeleiding voor ouders
Elke ouder ervaart in ouderschap weleens het moment dat ze niet meer weten wat ze moeten doen of hoe ze moeten reageren. Een kind komt dan ook niet met een handleiding en elk kind en gezin zijn uniek. Dit kan ouderschap uitdagend maken.
Tijdens een ouderbegeleiding gaan we samen op zoek naar de betekenis achter het gedrag van je kind, wat zijn of haar beleving is én die van jullie als ouder. Soms is het voldoende helpend om de behoeften van je kind te begrijpen. We zoeken ook samen hoe jij als ouder hiermee kan omgaan.
Elk kind en elk gezin zijn uniek, dit maakt dat we samen op zoek gaan naar wat werkt voor jullie. We zoeken samen naar hoe er meer verbinding kan komen binnen het gezin en de ruimere context.

Ouderschap draait niet om perfectie maar om verbinding.
Ouder-kind begeleiding
Pril ouderschap gaat gepaard met verschillende uitdagingen. Er is steeds meer aandacht voor het welzijn van heel jonge kinderen. Dit is een zeer mooie ontwikkeling binnen het hulpverleningslandschap, echter ervaren ouders hier ook extra druk door. De eerste duizend dagen zijn een belangrijke periode waar nog veel herstel mogelijk is. Ouderschap draait niet om perfectie, maar om verbinding. Een stevige basis begint bij begrip voor zowel jezelf als de baby. Ik kijk naar de dynamiek tussen ouder en baby. Ik heb niet alleen aandacht voor de ervaring van de ouders, maar ook voor de impact op de ontwikkeling en welzijn van het kind
Veel ouders worstelen met de zorg voor een baby die vaak onrustig is, slecht slaapt, moeilijk eet of ontroostbaar huilt. Hierdoor komt de ouder-kindrelatie soms onder druk te staan en

“There’s not such thing as a baby. There’s a baby and a someone”
Winnicot
Psychodiagnostiek
Psychodiagnostisch onderzoek kan aangewezen zijn wanneer jij, de school of andere betrokkenen zich zorgen maken over de ontwikkeling van je kind. Een diagnostisch onderzoek vertrekt steeds vanuit een bepaalde hulpvraag. Je kind ondervindt mogelijk moeilijkheden op één of meerdere aspecten in het dagelijks leven. Naast het bespreekbaar maken en onderzoeken van de verschillende moeilijkheden en uitdagingen, vind ik het belangrijk om voldoende aandachtig te zijn voor de krachten bij je kind en zijn context.
Diagnostiek draait voor mij niet om het label of etiket maar om het verhaal achter de hulpvraag. Een diagnose kan een leidraad geven maar is zeker niet het volledige verhaal.
Een diagnostisch traject verschilt steeds per hulpvraag en zal steeds afgestemd worden op de noden van het kind en zijn context. Verschillende onderdelen van een diagnostisch traject kunnen zijn: een uitgebreide ontwikkelingsanamnese, gesprekken met verschillende betrokkenen, een intelligentieonderzoek, een klasobservatie, vragenlijsten, … .
Indien u meer informatie wenst omtrent een diagnostisch traject, mag u steeds contact met mij opnemen.

Groepsaanbod
Er zullen verschillende groepstrainingen aangeboden worden rond verschillende thema’s. Er is een groepsaanbod voor verschillende leeftijdscategorieën en doelgroepen. Zo is er een groepsaanbod voor kinderen, jongeren en ouders.
Momenteel wordt er hard gewerkt aan een groepsaanbod rond griefelen, verbindend opvoeden en emotieregulatie.
Verloop van een traject
Aanmelding
Je meldt je bij voorkeur aan via het contactformulier van de website. Op werkdagen contacteer ik je zo snel mogelijk. Indien u vragen zou hebben, kan u mij steeds eerst via mail contacteren.
Intake
Na de aanmelding plannen we samen een kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek maken we kennis en bespreken we samen je hulpvraag. Samen bekijken we welk aanbod het beste aansluit bij jou/jullie noden. In de loop van het traject kan dit aanbod steeds verder afgestemd worden. Ik vind het belangrijk om naast de uitdagingen die een kind en/of gezin ervaren, ook voldoende aandacht te geven aan de krachten die aanwezig zijn.
Begeleiding
De begeleiding kan verschillende vormen aannemen. Tijdens het kennismakingsgesprek stellen we samen enkele behandeldoelen af. Het aanbod wordt hierop afgestemd. We verkennen samen de hulpvraag, samen proberen we dan tot inzichten te komen om gedachten en gedrag te begrijpen.
Diagnostisch traject
Wanneer een diagnostisch onderzoek aangewezen is bespreken we samen het traject. Het traject wordt volledig afgestemd op de individuele noden van het kind en zijn context.
Afronding
Wanneer we samen beslissen om de begeleiding af te ronden, bespreken we of een follow-up sessie wordt ingepland. Uiteraard blijf je welkom in de praktijk wanneer je opnieuw een hulpvraag zou hebben.